109 HOUSING UNITS, LE CLOS CHAMPVERT

The project is located in the 5th arrondissement of Lyon, where the old Champvert clinic used to stand. In a landscaped environment of rare patrimonial density, the design process was informed by three guiding principles: the pursuit of morphological continuity with pre-existing buildings to recreate the original garden, the differentiation between garden- and street-side façades, and the mineral aspect of the overall structure to highlight the park in the middle. These principles were associated with meticulous research on the living spaces – all units boast pleasant orientation –, as well as on the scale of the buildings, to minimise their perceived size. Stretching over a hillside, this development rests on an underground parking structure, which also serves as a circulation road towards the upper portion of the plot.

Images  © Pixel Enlargement

109 HOUSING UNITS, LYON

Le Clos Champvert

Location :

Le clos Champvert, Lyon

Team :

PETITDIDIERPRIOUX,
architectes mandataires
ILLIADE ingénierie, bet fluides + HQE
DPI, bet structure

Client :

Vinci Immobilier
Ardissa

Program :

109 apartments for sale

Area :

5 852 m² SHAB //
6 440 m² SDP

Schedule:

In progress

Budget :

9,5 M€ HT

Environmental objectives :

Référentiel Habitat Durable du Grand Lyon

Partager: