RESIDENCE ACACIAS, BORDEAUX

The meticulous radicalism and the location of the Foyer des Acacias over the railway lines have become a familiar sight to those living in Bordeaux. While it was important that the renovation should not compromise the existing façades, it was also imperative that the extension should not accentuate the perceived overall mass of the building. Our proposal spans over the existing ground floor to retain the building’s anchorage to the ground and keep its link to the garden. The extension is L-shaped, which contributes to reducing its visual impact and provides units with far-reaching views. The expressive structure gives character to a building that is simultaneously compact, thick and protective, clad in smooth materials (concrete, wood and aluminium).

Images © Pixel enlargement

RESIDENCE ACACIAS,
BORDEAUX

Rehabilitation and extension

Location :

Bordeaux (33)

Team :

PETITDIDIERPRIOUX, architectes mandataires
OTEIS, bet TCE & économiste
Atelier Volga, paysagiste

Client :

ICF Habitat Atlantique

Program :

Restructuration of 140 rooms with creation of 15 rooms, extension with 65 rooms and et 1 staff housing

Area :

3495 m² SHAB + 452 m² SU // 3232 m² SP rehabilited + 1847 m² SP new

Schedule :

In progress – Expected delivery in 2018

Budget :

7,9 M€ HT

Environmental objectives :

BBC Rénovation + THPE 2012 pour le neuf H&E Profil A

Partager: