COMMERCIAL COURT, LILLE

The move of the Lille Métropole commercial court into the ground floor of the Mercure tower was a symbolic and functional urban challenge. The relocation of this public service will contribute to instilling momentum into the Union district and restore the coherence of Jean Willerval’s symbolic architecture. Beside the formal function characteristic of this type of programme, the project also called for the preservation of the existing façades. This particular context shaped and informed the design: the strategy was to re-use the symbolic elements that were part of the old building, either unchanged or complemented with new creations. This led to the creation of vast patios that bring natural light into the heart of the building.

Photographies © 11h45

LILLE METROPOLE COMMERCIAL COURT, LILLE

Rehabilitation of the ground floor of the Mercure tower

Location :

Tourcoing (59)

Team :

PETITDIDIERPRIOUX, architectes mandataires
BECT Lille, bet TCE & économist
ACOUSTIBEL, bet Acoustic
LIGHTEC, Lighting specialist

Client :

CCI Grand Lille

Program :

Realisation of Lille Metropole Commercial Court by the rehabilitation of the ground floor of the Mercure Tower

Area :

2000 m² SU

Delivery :

January 2013

Budget :

4,4 M€ HT

Partager: