ATHLETES’ VILLAGE, L’ÎLE-SAINT-DENIS

Within the eco-district, Macro Lot PB features the greatest diversity of housing typologies, from collective housing to rent-controlled units, with a minimal footprint to maximise the impact of the landscape. The project links the smaller arm of the Seine river to the North and Lot PA to the South. It ties up and brings together the entire landscape composition within the eco-district.

A set of common rules apply throughout the whole area. The dominant mineral quality of façades on the water front is complemented by the use of stilts offering transparency and beautiful views of the hills. Colours and materials combine to echo the pre-existing surroundings. Wood, terracotta, steel, whitewash… All of these materials lend their natural shades to the various developments.

The buildings we designed will use bio-based materials and will rest on a structure made primarily of wood. They will also integrate a regular structural framework giving the buildings adaptability and reliability, especially for the “Legacy Stage” following the Paris Olympics.

ATHLETES’ VILLAGE

L’Île-Saint-Denis

Location:

Fluvial ecodistrict, L’Île-Saint-Denis, France

Team:

PETITDIDIERPRIOUX coordinating architects, NZI Architectes, Gaëtan Le Penhuel Architectes, Atelier Fabrice Commerçon, Ibrahima N’Doye Architectes, Atelier Volga

Client:

Groupement Pichet Legendre

Program:

Urban coordination of PB blocks
Athletes’ Village phase: 770 beds for athletes, Residents’ center, offices, medical spaces, laundry…
“Legacy” phase : 147 housing units (social housing, social renting, appartments for sale)
PPX architects of blocks PN8 and PB9

Area:

12 048 m²

Schedule:

Currently in development – Completion scheduled in 2024

Environmental objectives:

E3C1 label – Wooden structure – Materials reusing

Partager: